IMG_8066
IMG_8064kis
berkdeb-1
Ahol a cipő igazi szerelemmé vált

 

Berkemann Debrecen
A cipőkereskedelem igazi szerelem Hován Mária számára. Éppen harminc évvel ezelőtt nyitották meg férjével az első boltjukat Debrecenben. Vallják, hogy a cipők értékesítéséhez ma már nem csak jól kell ismerni és szeretni a terméket, amit kínálnak, hanem az is fontos, hogy a vevők megbízzanak bennük.

„A férjemmel együtt indítottuk ezt a vállalkozást fiatalon, éppen harminc évvel ezelőtt – kezdte a történetet Hován Mária, a Berkemann Debrecen tulajdonosa. –  Eleinte ruházati termékekkel is foglalkoztunk, de valahogy úgy alakult, hogy a cipőknél kötöttünk ki. Ez igazi szerelem lett számunkra.”

A városban azokat az üzleteket próbálták tovább vinni, ahol korábban is cipőbolt működött. „Jelenleg öt üzletet üzemeltetünk. Ezek közül kettőben több mint kilencven éve cipőbolt működik. Már a második világháború előtt is nyitva álltak a vevők előtt. Néhány hete mondta egy kedves, 80 év körüli vásárlónk: Tudja, mi úgy éltük le az életünket, hogy mindig ezekben a boltokban vásároltunk magunknak cipőket.”

Marika úgy véli, többek között azért is lett szerelem számára a cipőkereskedelem, mert vizuális típus, így mindig is nagyon könnyen meg tudta jegyezni a különféle lábbeli fazonokat. „Rengeteg cipővel dolgoztunk, és ha a vevő elmondta, hogy mit keres, pontosan tudtam, hogy melyiket szeretné. Más versekre vagy dallamokra emlékszik jobban, bennem meg a képek maradnak meg, és ez jelentősen segíti a munkámat mind a mai napig.”

Emellett az is hozzájárult a sikerhez, hogy Marika nagyon szeret a vevőkkel foglalkozni, és szívesen beszélget velük. „Érdekes, hogy amikor bejön valaki az üzletbe, sokszor pillanatok alatt megnyílik. Főleg az utóbbi öt-hat évben tapasztaljuk ezt egyre inkább. Nemcsak eladunk egy pár cipőt, hanem meghallgatjuk a cipőválasztással kapcsolatos problémáikat, igyekszünk megoldást keresni rá, és ezt szívesen tesszük. Fontos számunkra, hogy megbízzanak bennünk” – tette hozzá Marika.

Hosszú ideje foglalkoznak már a Berkemann lábbelik értékesítésével is, és ebben az évben megnyitották a kelet-magyarországi régió legnagyobb Berkemann szaküzletét. „Hálás dolog ezt a márkát kínálni a vevőknek, mivel a Berkemann orvostechnikai lábbeli, és nagyon jó minőségű termék. Rendkívül jók a visszajelzések, hálásak a vásárlók, és ez nekünk egy pluszt ad, feltölt. Az elégedett vevők nagyon inspiráló hatással vannak ránk.”

Marikának és férjének négy gyermeke született. Hárman már felnőttek, és ugyan van bennük érdeklődés a kereskedelem iránt, de egyelőre mindegyikük megállja a helyét a választott szakmájában. Hogy valamelyikük a szülők nyomdokaiba lép-e, azt majd az élet eldönti.

„Reméljük, hogy az új Berkemann Debrecen sok problémás lábú vásárlónk kedvenc üzletévé válik, ezen dolgozunk töretlen lelkesedéssel!”- hangsúlyozta Hován Mária, aki szeretettel várja a vevőket hazánk legújabb Berkemann márkaboltjában.