Kalapácsujj

A kalapácsujj (latin nevén digitus malleus) a lábujjakon igen gyakran jelentkező elváltozás. Kialakulásának oka, hogy a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, és az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a ”kalapács” alakot.

Az elváltozás leggyakrabban a 2. és 3. ujjon alakul ki, akár mindkét lábon egyszerre. Oka leggyakrabban a rosszul illeszkedő cipőre vezethető vissza, ami kényszerhelyzetben tarja a lábujjakat. Ilyen lábbelik a  nagyon magas sarkú és a keskeny orrú cipők.

Ha a lábujjak sokáig hajlított helyzetben vannak, az azokat mozgató izmok megrövidülnek, húzási irányuk megváltozik: a lábháton elhelyezkedő, feszítő (extensor) izmok a lábujj alappercét felfelé emelik, a talpi oldalon elhelyezkedő, hajlító (flexor) izmok pedig a lábujj középpercét a talaj felé húzzák. Az izmok eltérő húzási iránya miatt jön létre a módosult, „kalapács” alakú helyzet.

Erre a problémára ajánjuk

A termékek csökkentik a szűk lábbeli viselése vagy a lábujjak reumatikus eredetű „karomszerű” deformitása által okozott panaszokat.

Magában foglalja a fájdalomcsökkentő termékeket, továbbá a deformitások gyengéd korrekciójára szolgáló javító- és speciális kötéseket.