Egyéb

Egy lépéssel közelebb az egészségtudatos élethez

Vitaminok, ásványi anyagok, megfelelő táplálkozás, sport, elegendő alvás: ez mind ott szerepel a listánkon, ha az egészséges életmódra és a betegségek megelőzésére gondolunk. De vajon eszünkbe jut-e, hogy mennyire fontos, hogy vigyázzunk a lábunkra? Legtöbbször csak akkor, ha már itt-ott fáj, pedig a megelőzés rendkívül fontos! Ebben pedig kulcsszerepet játszik a jó cipő!

 

Legyen kényelmes a cipőd és az ágyad, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban – tartja a mondás. Sokan talán nem is sejtik, hogy mennyit tehetnek egészségükért azzal, ha megfelelő lábbelit viselnek.
„Ha a láb egészségéről beszélünk, nem túl rózsás a helyzet, nem vagyunk ugyanis még elég tudatosak – vázolja a képet Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő orvosigazgatója. – Amikor a szülők az első cipőt ráadják a gyerekeikre, akkor még nagyon odafigyelnek. Később azonban, amikor a saját cipőiket választják már ki a serdülők, akkor már nem feltétlenül egészséges cipőket kezdenek el viselni.”
A cipődivat fókuszában pedig nem az egészség áll. Elég csak például a tűsarokra gondolni, ami sok hölgy számára a nőies megjelenés elengedhetetlen kelléke. „A magas sarkú, szűk orrú cipők nagyon összetömörítik az előlábat. Kényszertartás alakul ki, ami ortopédiai elváltozásokat okozhat” – magyarázza Dr. Moravcsik Bence Balázs. De nemcsak a tűsarkú cipők miatt kialakuló fájdalmas bütyök és kalapácsujj okoz problémát a pácienseknél. „A leggyakoribb probléma a lúdtalp, vagyis amikor nem fejlődik ki megfelelően a láb boltozata. Éppen ezért olyan lábbelit kell választani, ami elősegíti a helyes boltívek kialakulását, megelőzi a lúdtalpat, vagy korrigálja a boltozat már meglévő süllyedését.”

 

Milyen a jó cipő?

Vajon mire kell odafigyelnünk, amikor lábbelit választunk? „A jó cipő talpa ne legyen se nagyon kemény, se nagyon puha, tehát legyen egyfajta rugalmassága, és legyen rezgéscsillapító hatású. Fontos, hogy kényelmes legyen a lábbeli, tökéletesen illeszkedjen a lábra, ne nyomja sehol sem. Legyen megfelelő a hossza, ne legyen szűk az orra, és legyen benne a lábujjaknak elegendő hely. Ami nagyon lényeges, hogy legyen benne egy megfelelő alátámasztást biztosító talpbetét hossz- és harántboltozati emelővel. Ilyenek a Berkemann lábbelijei, amik kiválóan alkalmasak a láb egészségének megóvására.”

Sokan akkor érzik meg először, hogy nem jó cipőben járnak, amikor harmincéves koruk körül először jelentkezik a lábközépi fájdalom. „Ennek megelőzésére és enyhítésére is kiválóan alkalmasak a Berkemann lábbelik. A harántemelő ugyanis leveszi a terhelést a lábközépcsontokról, és ez még egy rezgéscsillapító hatással is párosul, ami az egész lábnak jót tesz. Ráadásul a Berkemann védjegye az anatómiai talpkialakítás, ami minden egyes pár lábbeliben megtalálható. Rendkívül magas minőségű termékek nagy hagyományokkal, kifinomult technológiával. Ezért is ajánlom szívesen a pácienseimnek.”

 

Amikor a megelőzés rendkívül fontos

Dr. Moravcsik Bence Balázs kiemelte, vannak, akiknek különösen fontos figyelniük arra, hogy milyen lábbelit viselnek. „Ide tartoznak például az állómunkát végzők, az egészségügyi dolgozók, a fodrászok, a kozmetikusok vagy a kereskedelemben dolgozók. Ha valaki a hosszúra nyúlt műszak alatt sokat áll, nagyon fontos, hogy jó legyen a cipőjében az alátámasztás. Emellett a várandósoknak sem mindegy, hogy milyen lábbelit viselnek. A magas hormonszintek miatt lazulnak a szalagok, és gyakrabban deformálódik el a láb, ha nem figyel oda a kismama. Ahogy növekszik a baba, máshová kerül a test súlypontja, és ez is plusz terhet ró a lábra.”
Az ortopéd-traumatológus szakorvos hangsúlyozta, hogy a cukorbetegeknél is nagyon lényeges a megfelelő cipőválasztás. Náluk ugyanis kialakulhat a diabéteszes neuropátia, amikor az idegvégződések már nem működnek jól a lábon és a talpon, emiatt sokkal nagyobb a sérülésveszély.
A lábaink egészségére tehát nem csak akkor kell odafigyelnünk, amikor már baj van. A jó cipőválasztással megelőzhetjük a lábproblémákat, a fájdalmat, a gerinc és az ízületek túlterhelését. Ebben nyújtanak segítséget az idén már 137. születésnapját ünneplő Berkemann lábbelijei. Ráadásul az egészséges lépteket nyújtó cipők és papucsok 25 éve már hazánkban, Kiskunfélegyházán, magyar cipészmesterek kezei között születnek.