Egyéb

Így védekezzen a gyakori felfázás ellen

„Már megint felfáztam!” – a statisztikák szerint a nők nagy többsége sóhajt fel így legalább egyszer az életében, de körülbelül 5-10 százalék szenved rendszeresen a gyakori felfázástól.

De mi okozza a felfázást, és mik a tünetei?

A köznyelv felfázásnak hívja a hólyaghurutot, és a betegség egyik kiváltó oka tényleg a hideg, az alulról történő megfázás. A másik gyakori ok a bakteriális fertőzés, de mindkét esetben a hólyag nyálkahártyájának gyulladásáról van szó. Tünetei pedig a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom és az égő, szúró vizelet. Elsősorban a nőket veszélyezteti a felfázás, mert az ő húgycsövük rövidebb, ezért a húgyhólyagjuk jobban ki van téve a kórokozóknak.

Mikor figyeljen jobban magára?

1. Hideg évszakok

Nagyanyáink bölcs mondása szerint –r betűre végződő hónapokban tilos hideg kőre ülni, sőt, bármilyen kültéri alkalmatosságra leülni. Vagyis ősszel és télen fokozottan figyeljünk arra, hogy milyen cipőben és ruhában vagyunk a szabadban: öltözzünk rétegesen, kiemelten figyeljünk a fontos szervek bebugyolására, huzatos helyen ne tartózkodjunk sokáig. Ne viseljünk vékonytalpú cipőt, vagy olyat, ami átázik és amiben fázik a lábunk, mert ezek mind felfázást okozhatnak. A lakásban hordjunk papucsot, mert a hideg kövön való mezítlábas járás is felfázáshoz vezethet.

2. Hormonváltozás

Gyakrabban alakulhatnak ki húgyúti fertőzések a menstruáció kezdetekor és a menopauza beköszöntével, illetve fogamzásgátló szedésekor.

3. Fürdőzés, szauna, úszás

Figyeljen a higiénia betartására, ha közösségi helyekre megy, például ne használjon közös törölközőt másokkal! Ajánlott a vizes fürdőruhát minél hamarabb lecserélni, amivel megelőzhető a baktériumok elszaporodása. Nyilvános helyeken használja az átlagosnál nagyobb körültekintéssel a mosdót!

Mit tegyen, ha már megtörtént a baj?

1. Igyon minél többet

Az ásványvizek és a felfázás elleni gyógyteák (medveszőlőlevél, boróka, aranyvessző, csalán, mezei zsurló) a legajánlottabbak, ezzel „átmossa” a vesét, a húgyutakat. Figyeljen oda, hogy csak rövid ideig fogyassza a teákat, mert hosszabb távon ingerelhetik a vesét. Készítsen a gyógynövényekből fürdővizet, és vegyen ülőfürdőt.

2. Ne tartsa vissza a vizeletét

Ha úgy érzi, menjen el a mosdóba, akármennyire is bosszantó, hogy gyakran félbe kell szakítania azt, amit éppen csinál. Ez azért fontos, mert a baktériumok így hamarabb távoznak a szervezetéből, és nem lesz alkalmuk elszaporodni.

3. Szedjen a felfázás megelőzésére szolgáló készítményeket

Például amerikai tőzegáfonyát, amely kezdeti panaszok esetén vagy a felfázás kiújulásának megelőzésére ajánlott, és akár folyamatosan is fogyasztható.

Fontos! Ne odázza el az orvos felkeresését, mert a hosszan tartó felfázás magas lázzal és rosszulléttel járó veseproblémát is okozhat.