Egyéb

Milyen sportot űzzünk, amely közben a lábunknak is jót tesz

Sokszor azért hanyagoljuk a sportszerű testmozgást, mert nem szeretnénk terhelni az amúgy is fájós lábunkat. Jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan, szakértők által is javasolt sportok, amelyeket nyugodtan űzhetünk, sőt, kifejezetten jót tesz a lábunknak. 

Ha a sportolás következtében erősödnek izmaink, esetleg fogyunk is, a lábunkat sem terheljük annyira, ezért is fontos a rendszeres testmozgás bevezetése életünkbe. Természetesen nem árthat, ha a sportolás elkezdése előtt konzultálunk orvosunkkal.

Általánosságban elmondható, hogy olyan sportokat válasszunk, amelyek nem terhelik a szokásosnál jobban a lábfejet és a lábujjakat. Kezdjük könnyebb és rövidebb ideig tartó gyakorlatokkal, jóleső mozgással, csak fokozatosan növeljük a nehézségi fokot és a sportolással töltött időt. Ideális esetben minden nap 10-30 percet kellene mozgással tölteni ahhoz, hogy formába lendüljünk.

1. Közepes vagy gyors tempójú séta

A legegyszerűbb mozgási forma, mindenki számára ajánlott, biztonságos és hatásos testmozgás, amit egyedül is elkezdhetünk. Természetesen egy anatómiailag jól kiképzett cipő elengedhetetlen a sétához, mert ha nem a megfelelő lábbeliben tesszük meg a kitűzött távot, még ronthatunk is egészségi helyzetünkön. Ha már elértük a haladó szintet, nehezíthetjük a pályát egy-egy emelkedő beiktatásával. Az igazán profik túrázhatnak, illetve kipróbálhatják a nordic walkingot is.

2. Úszás

Kímélő sport, amely az egész testet jól átmozgatja. Erősíti az izmokat, miközben a lábak tényleg nincsenek kitéve terhelésnek.

3. Aquafitness

Maradjunk a vízben, de adjunk hozzá egy kis vidámságot! A vízben való testmozgás igen népszerű, hiszen a víz felhajtóereje miatt könnyebbnek érezzük a tornagyakorlatokat. De aki már csinálta, tudja, hogy igenis meg lehet izzadni egy ilyen óra végére! Érdeklődjünk a közeli uszodában, tartanak-e aquafitness órákat.

4. Tánc

És ha már vidámság: ha a közelben vannak tánctanfolyamok, iratkozzunk be egybe! A tánc szép és helyes tartást ad, jobban odafigyelünk testünkre. Érdemes az órákon olyan lábbelit viselni, amely a megfelelő pontokon jól alátámasztja a lábat.

 

5. Biciklizés, szobabiciklizés

A rendszeresen biciklizők jól tudják, milyen áldásos hatása van ennek a mozgásfajtának. Itt is fontos, hogy kényelmes, a lábfejet tökéletesen tartó lábbelit viseljünk, hiszen a tekerés közben a lábfej aktívan dolgozik. Erre akkor is ügyeljünk, ha otthon, szobabiciklin végezzük a testmozgást.

6. Tai chi, jóga, pilates, gyógytorna, gerinctorna

Bármelyik mozgásformát is választjuk az ötből, a legfontosabb, hogy jó szakembert találjunk. Bár az öt sport sokban eltér egymástól, közös bennük, hogy lassabb tempóban, nyugodt körülmények között, biztonságot adó felügyelet mellett végezhetjük. Mindig szóljunk az oktatónak, ha fájdalmat érzünk, vagy túl nehéznek érezzük a gyakorlatokat.