Egyéb

Apró halak szájában lábunk egészségének kulcsa?

Korábban csak filmeken láttuk, ahogy gazdagabb hölgyek és urak a lábukat egy akváriumba lógatva várták, hogy apró halak rohamozzák meg őket, és kezdjék lakmározni az elhalt hámsejteket. A halpedikűr ma már Magyarországon is elérhető, ráadásul messze nem luxuskategóriás szolgáltatás. De milyen előnyünk származik, ha lábunkat időnként egy halakkal teli akváriumba tesszük?

Előre le kell szögeznünk, hogy a halpedikűr nem tartozik a fájdalmas beavatkozások közé. Azonban mielőtt megkezdődik a kezelés, pár dolgot tisztázni kell:

–          Nem lehet gombásfertőzéssel

–          Friss sérüléssel

–          A nap folyamán felvitt körömlakkal a kezelést megkezdeni

Ha a teszten átmentünk, akkor első lépésként a lábunkat egy fertőtlenítő vízzel megtöltött apró medencébe kell betennünk. Itt mindössze egy-két percig kell áztatnunk a lábunkat, utána megtörölközünk, és már mehetünk is a halakkal teli medencéhez.

És a halak elkezdenek dolgozni… mi pedig élvezzük
Akik először próbálják ki ezt az újfajta kezelést, először félve teszik a lábukat a medencébe. Őket a körülöttük lévő mosolygós arcok sem győzik meg. Aztán miután összeszedik a bátorságukat, és lábukat a medencébe lógatják, életük egyik legkellemesebb perceiről beszélnek.

És hogy mitől lesz kellemes ez a furcsa eljárás? Leginkább attól, hogy a Törökországból származó garra rufa halaknak egyáltalán nincs is foguk. Ők mindössze annyit tesznek, hogy apró kis bajszaikkal lesodorják lábunkról az elhalt hámsejteket, majd kiszívják belőlük a számukra fontos ásványi anyagokat.

A sodrásnak köszönhetően pedig lábunk bársonyosan puha lesz a kezelés végére. Ha többször is megismételjük, akkor már éveket is fiatalíthatunk lábunkon.

Nem csak fiatalítanak, gyógyítanak is
Azonban ezek az apró halak még ennél is nagyobb szívességet tesznek nekünk. Az olyan bőrbetegségek, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör tünetei is enyhülnek a folyamatos kezelések hatására.

Sőt, az ízületi betegségek, izomsérülések és idegrendszeri problémák enyhítésére is kiválóan alkalmas az eljárás. Ez azért lehet, mert a halak akupunktúrás pontokat érintenek „munkájuk” során, amellyel a vérkeringésünket serkentik.

Mennyire biztonságos?
Egy-egy kezelés után a medencék vizét ózonnal fertőtlenítik és naponta szűrik. Így az egész eljárás maximálisan higiénikus, így nem kell félnünk semmiféle fertőzéstől, betegségtől.