Egyéb

Milyen problémát jelez a hideg láb?

Bár télen egy hosszabb séta után nem különösebben meglepő, ha lábunk hideg. Azonban, ha fél órával később sem melegszik vissza, akkor testünk valami súlyosabb problémára próbálja felhívni a figyelmünket.

Szervezetünk ugyanis olyan, mint egy jó riasztó. Ha valamiféle betegség betörni készül testünkbe, azonnal jelez. De vajon mire hívja fel figyelmünket két hideg talp?

Bajok a keringésünkkel
Lábunk azért meleg normál állapotában, mert vér kering benne. Nem megfelelő vérkeringés esetén azonban lábunk a legmelegebb szobában sem akar felmelegedni.

A hideg láb tehát gyakran azt jelzi, hogy alacsony a vérnyomásunk. A hosszan tartó alacsony vérnyomás pedig már komolyan károsítja szervezetünket. Ezért aztán ne elégedjünk meg azzal, hogy hideg lábunkra két zoknit húzunk, hanem menjünk el orvoshoz.

Stresszes életmód? A test válasza: hideg lábak
A stressz ma már népbetegség. Egy betegség, ami a gondolatainkból indul ki, és aztán legyengíti szervezetünket. Ráadásul a stresszt nem úgy kell elképzelni, hogy ott állunk egy oroszlánketrec előtt, aminek tárva nyitva az ajtaja. Azt, hogy stresszesen élünk, sokszor észre sem vesszük. Egészen addig, míg a szervezetünk különböző jelzéseket nem kezd adni nekünk. Jelzéseket, mint például a szokottnál hidegebb lábak.

Stresszes helyzetben az ereink összeszűkülnek, a véráramlás lassul. Nem hiába ájulnak el sokan stresszes helyzetekben. Ezért próbáljunk változtatni életvitelünkön. Szenteljünk több időt a pihenésre, a relaxációra.

Raynaud-szindrómát jelezne a hideg láb?
Ennek a furcsa nevű betegségnek a hátterében a szervezet védekezőrendszerének hibái állnak. A végtagokban lévő artériák összeszűkülnek, így nem tudják rendesen vérrel ellátni a szöveteket. Emiatt aztán a lábak is kihűlnek.

A hideg lábak tehát mindig valami problémára próbálják ráirányítani a fókuszt. Vegyük komolyan szervezetünk jelzéseit. Ezzel ugyanis komolyabb betegségeket előzhetünk meg.