Egyéb

Vége a nyárnak, jön a talpfájások időszaka

A bajok kiindulópontja jó eséllyel a sarkunk

A sarkunknál, pontosabban a sarokcsontnál találunk úgynevezett tapadó lágyrészeket, amelyek a vékonytalpú papucsokban megtett hosszú kilométereknek köszönhetően könnyedén begyulladhatnak.

„Ezt értem, de vannak hosszútávfutók, akiknek nincs semmi baja a talpukkal, a sarkukkal.”

A mi talpunkkal, sarkunkkal azért lehet baj, mert egész évben mozgásszegény életmódot folytatunk, ellenben egy futóval. Beülünk az irodai székbe, otthon a kanapéba, nem megfelelő cipőben töltjük a napunkat, és az izmok, amelyeknek egyik feladata, hogy megtartsák testünket, már nem elegendőek egyedül erre a küldetésre, és ilyenkor testünk egyéb részei (szalagok, kötőszöveti elemek) is besegítenek. Csakhogy nekik nem ez a feladatuk, így aztán könnyen meg is sérülnek.

A betontömb esete a deszkával

Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy 500 kilós betonlapot egy fa deszkával próbálnánk megtartani. A deszka ugyanúgy elkezd megrepedni, ahogy a sarokcsont csonthártyája begyulladni.

A gyulladás aztán hozza magával a fájdalmat, majd később akár meszesedést is, ami pedig egy új csont képződését eredményezi. Ezt hívjuk sarokcsontsarkantyúnak. Ez pedig se nem túl kényelmes, se nem túl ízléses.

Mi akkor a megoldás a sarokfájdalomra?

Azt már tudjuk, hogy a talpi lemezünk van túlterhelve. Innen indult minden fájdalom. Ha ezt a lemezt sikerül tehermentesíteni, akkor idővel a fájdalom is enyhül. Maradva a deszkás példánál: ha az 500 kilós betontömb alá beteszünk egy acél oszlopot is, akkor a deszkát megjavítva, újra erőssé tehetjük, és levehetjük róla a terhelést.

Felnőttkorban erre megoldás a lúdtalpbetét vagy anatómiai talpbetét, amely minden Berkemann lábbeliben, papucsban, cipőben megtalálható. Ez az anatómiai talpbetét lesz tehát a mi acél oszlopunk, ami segít elosztani a talp számára azt a terhelést, amelyet testünk súlya okoz.

Természetesen vannak olyan esetek, mikor egy anatómiai talpbetét csak azt tudja megakadályozni, hogy a probléma ne súlyosbodjon. Ilyenkor a talpbetét használata mellett szükség lehet fizioterápiára, nagyon súlyos esetekben műtéti beavatkozásra.

Fontos, hogy a talpbetétet a beavatkozás után is használjuk, hiszen a probléma újra elő fog jönni, ha talpunkat ismét túlterheljük.