Egyéb

Egy kényelmetlen lábbetegség, és annak megelőzése

Harántsüllyedésnél, ahogy az a nevéből is kiderül, a láb harántboltozata süllyed le. A betegség főleg középkorú és idős hölgyek esetében fordul elő, de napjainkban már egyre jobban teret hódít a fiatalok és férfiak körében is.

harantsullyedes

Kialakulását, alapvetően hajlam határozza meg, de két dolgot nagymértékben elősegíti megjelenését:

– az ortopédiai szempontból nem kielégítő cipők viselése (főleg magassarkú cipők kemény rugalmatlan talppal, szűk előlábrésszel)
– és a testsúly növekedése

Mi történik a lábbal harántsüllyedés esetén?

Ilyenkor a láb nem az I. és az V. lábközépcsont fejecsein, hanem a II.-III. lábközépcsont fejecsein is támaszkodik. A talpon ezeken a helyeken bőrkeményedések alakulhatnak ki, a túlterhelt lábközépcsontok fájdalmassá válnak.
A harántboltozat lesüllyedése kapcsán megváltozik az izmok húzási iránya, ennek következtében különböző ujjdeformitások (hallux valgus – az öregujj deformitása, bütyök ill. digitus malleus – kalapácsujj) alakulhatnak ki.

Harántsüllyedés tünetei

– állandó fájdalom
– cipőviselési problémák az ujjdeformitások miatt

Terápia

– gyógytorna
– megfelelő cipő viselése
– talpbetét főleg fájdalom esetére
– végső esetben műtét

Harántsüllyedést megelőző tornagyakorlatok

 1. Üljünk le egy székre egyenes háttal, térdünket derékszögben hajlítva, talpunkkal pedig mezítláb támaszkodjunk meg a talajon.
 2. A lábujjakkal erőteljesen bekarmolunk, a nagylábujj és a sarok között egy alagutat képezünk.
 3. Néhány másodpercig megtartjuk ezt a pozíciót, majd kisimítjuk a talpat a talajon, és kiterpesztjük a lábujjakat.
 4. 15-20 ismétlést csináljunk ebből. Lehet úgy is gyakorolni, hogy 10-20 másodpercig egyre jobban “ökölbe szorítjuk” a lábunkat.
  Tipp: a bekarmolást úgy lehet megtanítani gyerekeknek, hogy megkérjük, vegyen fel egy ceruzát a talajról a lábujjaival, és azt megtartani 10-20 másodpercig.
 5. Az előző mozdulatot végrehajtva előre araszolunk a talajon, majd vissza, 5x-ször haladunk előre és hátra
 6. Megpróbáljuk az öregujjat eltávolítani a többi ujjtól, úgy, hogy a II.-V. ujj a talajon marad mozdulatlanul. Néhány másodpercig megtartjuk a pozíciót, majd lazítunk. 10-15 ismétlést végezzünk.
  Tipp: Érdemes először csak az egyik lábbal végezni a gyakorlatot, illetve ha nagyon gyenge az öregujjtávolító izom, kicsit lehet segíteni kézzel, amíg megerősödik.
 7. Természetesen a harántsüllyedés megelőzésében nagy segítségünkre lehet egy anatómiai talpbetét, amit a cipőnkbe teszünk!