Egyéb

Jajj, a derekam!

Kiáltott már fel Ön is így? Akkor jó, ha tisztában van az okokkal és a lehetséges gyógymódokkal. A statisztikák szerint a lumbágó vagy hétköznapi nevén derékfájás a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, a felnőttek 80%-a átéli legalább egyszer az életében, de a felmérések szerint igen gyakori, hogy évente kiújul a fájdalom: a magyar lakosság több mint fele rendszeresen panaszkodik derékfájdalomra háziorvosánál.

A stresszes életmódunkon, a munkánkból adódó hosszabb utazásokon, az órákon keresztül tartó álláson, a számítógép előtti ülésen nem tudunk egyszerűen változtatni, nem csoda, hogy ennyi ember érintett ebben a meg-megújuló betegségben.

Miért fáj a derék

A derékfájás első tünetei 30 év körül szoktak jelentkezni. Gyakori oka, hogy a hátizmok és a gerincízületi szalagok túlnyújtottak, valamint hogy a porckorongok túlságosan összenyomottak, a gerinc környékén elhelyezkedő izmok túl görcsösek, kemények. Ez a helytelen testtartás, a nehéz fizikai munka, a cipekedés, de akár egy hirtelen rossz mozdulat hatására is kialakulhat, érdemes tehát ezekre figyelni, és mindent megtenni, hogy elkerüljük a lumbágót, például olyan lábbeli gyakori viselésével, amely kiképzésének köszönhetően tehermentesíti a gerincoszlopot. A lumbágós beteg állás közben jellegzetes kényszertartást vesz fel, így próbálja enyhíteni a fájdalmat, a lehető legkevesebb mozgásra törekszik, nehezére esik lehajolni, megfordulni, stb. Jobban esik fekvő testhelyzetet felvennie, ez is az első számú kezelési mód: kemény felületen, felpolcolt lábakkal, hajlított térddel feküdni a tünetek enyhüléséig, napokon át. Ebben a szakaszban segíthet gyulladáscsökkentő, izomlazító krémek és fájdalomcsillapítók használata is. Rendszeresen kiújuló derékfájdalom esetén reumatológiai kezelést írhat elő orvosunk.

A derékfájás komolyabb okai

Az előzőekben a derékfájás egyszerűbb okáról volt szó, de vannak nagyobb elváltozásra utaló betegségek is. Ezeknek egy fajtáját, például a porckopást nem lehet megszüntetni, más esetekben műtéti beavatkozás szükséges, például porckorongsérvnél. Általános szabály, hogy a gerincet ne erőltessük, hosszabb ideig kíméljük magunkat, mert így nyílik esély a gyógyulásra. Gyógytorna és masszázs is bevethető a javulás érdekében, de mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, aki megállapítja, mennyi és milyen típusú mozgás javallott.

(Kép forrása:http://www.livestrong.com/blog/6-alternatives-sitting-desk-chair/ )

Hogyan előzhető meg a derékfájás vagy annak kiújulása?

A legtöbb esetben tehát a rendszertelen és mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság az oka a derékfájdalomnak. Rossz szokásaink rögzülnek, nehéz tőlük szabadulni, még ha tudjuk is, hogy ártunk magunknak. Ha most még nem is szokott fájni a dereka, a fenti számok alapján számíthat rá, hogy Önt sem fogja elkerülni a bosszantó érzés, amikor a legegyszerűbb mozdulatoktól is a csillagokat látja. Lehet tenni az ellen, hogy ez bekövetkezzen, akár már a mai naptól változtathat apró dolgokon. Próbáljunk megszabadulni rossz szokásainktól, figyeljünk a helyes testtartásra, ezt egy anatómiailag jól kiképzett cipő viselése például szinte azonnal korrigálni tudja. Rendszeresen mozogjunk, vagy legalább otthon végezzünk gerinctornát pár naponta. Ha ülő munkát végzünk, találjunk ki egy rendszert (például a mobiltelefonunk segítségével), amely óránként figyelmeztet, hogy 5-10 percre álljunk fel, mozgassuk meg a gerincünket. Álló munka esetén viseljünk olyan lábbelit, amely akár 10 óra után is kényelmes. A súlyfelesleg csökkentésének számtalan áldásos hatása van egészségünkre, a gerincünk is hálás lesz, ha fogyunk egy kicsit. Vizsgáljuk meg alvási szokásainkat, ágyunkat, hogy megfelelő-e a matrac, hiszen jelentős időt töltünk el rajta, nem mindegy, milyen körülmények között.

Amikor nem fáj a derék

Ha elmúlik a lumbágó, hajlamosak vagyunk felszabadultan megfeledkezni az egész problémáról, végre szabadon mozgunk, nem korlátoz minket a fájdalom, panaszmentesek vagyunk. És az eseteknagy részében mit teszünk? Nem tanulunk a hibáinkból, folytatjuk a rohanást, görnyedten tartjuk magunkat, kényelmetlen cipőkbe bújunk a divat nevében, egészen a következő lumbágóig. A fájdalom utáni pár napban csak fokozatosan terheljük magunkat, nem cipelünk nehezet, nem emelünk, nem hajolgatunk le sűrűn, de aztán a mindennapi teendők sűrűjében elterelődik a figyelmünk a derekunkról. Pedig akkor sem szabad elhanyagolni a gerincet, a derekat, ha éppen panaszmentesek vagyunk, hiszen jól tudjuk, hogy a következő években újra elő fog jönni a betegség. Folytassuk a rendszeresített mozgást, amely akár már kis mértékben is hasznos lehet: ha hetente csak párszor tudunk beiktatni egy fél órás könnyed sétát, máris tettünk valamit a gerincünkért. Rendkívül fontos, hogy olyan cipőt viseljünk, amely jól tartja a lábát, természetes járást ad és egyensúlyban tartja a testet, mert így van rá a legtöbb esély, hogy megszokjuk a helyes testtartást, és akár évekkel meghosszabbítsuk a fájdalommentes időszakot.