Egyéb

A talpfájás okai és a probléma megszüntetése

Talpunkat nap mint nap jelentős terhelésnek tesszük ki. Bár a teherviselésbe besegít neki a bokánk, térdünk és gerincünk is, a sok járástól, állástól éles fájdalmat érezhetünk talpunkban.

Azonban mielőtt mindenféle kezelésnek vetnénk alá talpunkat, derítsük ki, mi is a fájdalom oka.

Sok járásnak talpi íngyulladás a vége

Ha a munkánk, életvitelünk miatt sokat vagyunk talpon, napi több kilométert is lesétálunk, akkor idővel megnő a kockázata a talpi fascia gyulladásának.

A talp fascia nem más, mint egy olyan vastag ín, amely a sarokcsonttól a lábujjakig vezet. Ha ez az ín gyakran van megfeszítve, akkor begyulladhat. Ez pedig egyenes út a talpfájás kialakulásához.

Ha napjainkat egy kényelmetlen cipőben töltjük, akkor a fascia az ín megfeszítésével kompenzálja talpunk nem megfelelő elhelyezkedését.

Mi a megoldás?

Olyan cipőt válasszunk munkára, amelynek talpkiképzése megfelelő pozícióban tartja a lábfejet. Ilyenkor ugyanis a fascia ínnek nem kell állandóan megfeszülnie, így pedig a gyulladás kialakulásának esélye is nagymértékben csökken, és a talpfájás először enyhül, majd teljesen meg is szűnhet.

A Berkemann Daria lábbelijében is egy olyan anatómiai talpbetét van, amely testünk súlyát egyenletesen osztja el a talpunkon.

Paradoxon: ha egész napunkat egy irodai székben töltjük, a talpfájás akkor is jelentkezhet

Ennek oka, hogy a saroknál lévő izmok a kevés terhelés miatt nincsenek edzésben. Így, mikor felhúzunk egy kényelmetlen cipőt a lábunkra, melyben a testsúly nagy része a sarokra jut, akkor az ott lévő izmokat extra terhelés éri. Az izmok ilyenkor nem tehetnek mást, mint segítséget kérnek a lábfejben lévő szalagoktól, kötőszöveti elemektől.

Csakhogy nekik nem ez a feladatuk, így aztán könnyen meg is sérülnek.

 

A sarok-és talpfájás is ugyanúgy szüntethető meg

Akár egész nap talpon vagyunk, akár egy irodai székben töltjük a nap nagy részét, ha talpunkról levesszük az egész napi, sarkunkról a hirtelen extra terhet, akkor az nagyban megkönnyíti majd a mindennapjainkat.

Felnőttkorban erre megoldás a lúdtalpbetét vagy anatómiai talpbetét, amely minden Berkemann lábbeliben, papucsban, cipőben megtalálható. Ahogyan a Daria lábbelinkben is, amely a talpfájás ellen harcolók nagy kedvence.

Ez az anatómiai talpbetét lesz az, ami segít egyenletesen elosztani a talpon azt a terhelést, amit testünk súlya okoz.

Természetesen vannak olyan esetek, mikor egy anatómiai talpbetét csak azt tudja megakadályozni, hogy a probléma ne súlyosbodjon. Ilyenkor a talpbetét használata mellett szükség lehet fizioterápiára, nagyon súlyos esetekben műtéti beavatkozásra.

Fontos, hogy a talpbetétet a beavatkozás után is használjuk, hiszen a probléma újra elő fog jönni, ha talpunkat ismét túlterheljük.