Egyéb

Megoldások lúdtalp ellen

Mikor szóba kerül a lúdtalp, sokan hajlamosak vagyunk félvállról venni a dolgot. Pedig a lúdtalp sokszor a járásunkat is megnehezíti,
sőt egyes esetekben szinte teljesen lehetetlenné teszi azt. Ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely enyhíti vagy akár meg is szünteti a lúdtalp okozta kellemetlenségeket.
Emiatt kellemetlen a lúdtalp
A lúdtalp nem egy egyszerű esztétikai probléma. Sokkal komolyabb  bajokat is okoz annál, minthogy talpunk elveszti szép ívét. A lábunknak  ugyanis van egy különleges felépítése, amelynek köszönhetően tudja egész testünk súlyát viselni.
Ha ebbe a felépítménybe valami hiba csúszik, akkor lábunk működőképessége meggyengül. Ez pedig statikai deformitásokhoz
vezethet.
A lúdtalp tünetei
Nem nehéz magunk elé képzelni egy lúd vagy egy kacsa teljesen  lapos lábát. Azonban mire kialakul a szemmel is jól látható lúdtalp,
sok más tünet is figyelmeztethet minket.
Csecsemőkorban a hosszanti boltozat hiánya még természetesnek mondható, hiszen az az izomtónus növekedésével fokozatosan, mászással, lábra állási kísérletek során fejlődik ki.
Pubertáskorban a legtöbben hirtelen megnyúlnak, ezzel pedig a lábunk az addig megszokottnál jóval nagyobb terhelésnek lesz
kitéve. Ez a gyors testi változás pedig melegágya a lúdtalp kialakulásának.

Felnőttkorban a lúdtalpért legtöbbször testünk változása lehet felelős: túlsúly vagy terhesség. Illetve a tartós állómunka is vezethet a lúdtalp kialakulásához.Szerencsére a felnőttkori lúdtalp a megfelelő lúdtalpbetéttel kiválóan korrigálható.

A lúdtalp kezelése

Kisgyermekek esetében a hangsúly a megelőzésen legyen. Ne próbáljuk meggyorsítani, erőszakkal elősegíteni a babák lábra
állását. Legalább ilyen fontos az izomzat megerősítése is. Ehhez egy kitűnő megoldás, ha a babát egyenetlen talajon mezítláb járatjuk.
Kerüljük viszont, hogy a gyerek túl sokat legyen mezítláb mesterségesen sík talajon (például járólap). Ilyenkor ugyanis kikapcsolódnak a stabilitásért felelős izmok.

Miután a gyermekünk eléri a 6-7 éves kort, a lúdtalpat már betéttel korrigálják a szakorvosok. Itt már kiemelten fontos a megfelelő cipő kiválasztása is.