Egyéb

Cipőápolási kisokos

A cipőinket nemcsak tisztítani kell, hanem ápolni is. Hogy miért fontos ez? Azért, mert a lábbeli élettartamát évekkel is meghosszabbíthatjuk, ha megfelelően ápoljuk. De mégis hogyan? Erre adunk választ cikkünkben!

A cipők ápolása az év minden időszakában fontos, de különösen az őszi-téli szezonban kell erre nagy figyelmet fordítani, amikor az esős, saras, latyakos járdákon nagyobb próbatétel vár a lábbelinkre is! De lássuk, hogy mire kell figyelni!

Impregnáljunk!

Az első lépés az impregnálás! Ez azt jelenti, hogy egy olyan réteggel vonjuk be a lábbelinket, ami lepergeti a vizet, és megvédi a bőrt a külső hatásoktól, portól, szennyeződésektől is.  Az impregnálással egy védőburkot képezünk a cipőnkre. Fontos, hogy ezt már a legelső használat előtt megtegyük, és utána néhány hetente fújjuk be újra a lábbelinket. De nemcsak a cipőinkkel érdemes ezt megtennünk, hanem a szandálokkal és a papucsokkal is. Sőt, a puha és meleg filcklumpánkat is érdemes impregnálnunk, amit otthon viselünk, így sokkal könnyebben tisztán tudjuk majd tartani.

Ápoljuk, de hogyan?

A cipőápolás fontos lépése az alapos tisztítás. Mire kell odafigyelnünk? Tisztítani száraz kefével, esetleg egy nedves törlőkendővel érdemes semmiképpen se bő vízzel takarítsuk a bőrt! Ha lábbelink már kellően tiszta és száraz, akkor jöhetnek a cipőápoló krémek. Azért van erre szükség, mert a bőr idővel kiszárad, éppen ezért rendszeresen vissza kell zsíroznunk, hogy szép maradjon.

A  fedett bőrre vagy más néven a bokszbőrre kiválóak a hagyományos cipőápoló krémek, bőrbalzsamok. Kenjük be vele a lábbelit, majd egy pár perces hatóidő után kifényesíthetjük a cipőnket egy száraz, puha ruhával.

A hasított bőr, vagyis a velúr és a nubuk sem igényel sokkal speciálisabb törődést. A szennyeződéseket gumiradírral, vagy kefével tudjuk eltávolítani, krémek helyett pedig velúr vagy nubuk tisztító spray-t vagy habot használhatunk, hogy megóvjuk és ápoljuk az anyagot.

Fontos, ha megázik a lábbelink, akkor kíméletesen szárítsuk meg! Soha ne tegyük rá a meleg fűtőtestre, hiszen akkor gyorsan elillan belőle a nedvesség, és miközben hirtelen kiszárad a bőr, akár el is deformálódhat a cipő. A lábbelit a száradás után mindig zsírozzuk újra!

Ha betartjuk az ápolási tanácsokat, akkor nemcsak szép marad a lábbelink, hanem meg is növeljük az élettartamát, és így sokkal tovább tudjuk majd használni.