Modelljeink

Mikor érdemes ledobni a lábbelit?

Mikor érdemes ledobni a lábbelit?

Egykor az emberek lábbeli nélkül jártak, éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy jó döntés, ha így teszünk. Mielőtt azonban ledobjuk a lábbelinket, érdemes figyelembe venni néhány szempontot.

Vajon jó döntés-e az, ha mezítláb járunk? Mikor érdemes ledobni a lábbelinket?
Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Az otthoni puha szőnyegen, a vízparti homokban, vagy éppen a strandok Kneipp medencéjében szívesen jár mezítláb? Számos előnye van annak, ha néha ledobja a cipőjét!

Szerveink szoros kapcsolatban állnak a talpunk meghatározott pontjaival. Ha mezítláb járunk, a talpunk felületének minden része enyhe ingerlést kap, különösen egyenetlen talajon. Ezzel a különféle talppontokhoz tartozó belső szervek, csontok és ízületek állapotát javíthatjuk, így a mezítláb járás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A láb egyes anatómiai elváltozásai esetén is jót tesz, ha mezítláb vagyunk. Ilyen például a harántboltozat süllyedése, a bütyök, a kalapácsujj, a bokasüllyedés, a lúdtalp, a sarokcsont kifelé vagy befelé dőlése, illetve a láb hosszanti boltozatának süllyedése. Ezekben az esetekben a szakorvosok kiegészítő kezelésként gyakran ajánlják a mezítláb járkálást.

Érdemes kipróbálni a Kneipp taposómedencéket is a termálfürdőkben! Ezeket a speciálisan kialakított, sekély medencéket 16 fok körüli vízzel töltik meg, az aljára pedig köveket tesznek, amik természetes módon masszírozzák a talpat. Ez jó hatással van a vérkeringésre is, valamint erősíti az érfalakat.

Azonban a mezítláb járás nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jó hatással van. Nyugtatja az idegrendszert és oldja a feszültséget is, így érdemes minden nap egy kis időt mezítláb töltenünk.

Mikor ne dobjuk le a cipőt?

Cukorbetegség esetén mindenképpen maradjon rajtunk a lábbeli! Diabétesz esetén idegrendszeri és anyagcserezavar miatt a csontozat, az ízületek elveszíthetik eredeti formájukat, és emiatt deformálódhat a láb. Az erek károsodása miatt a lábfej és a talp bőre szárazzá, sérülékennyé válik. A cukorbetegek kerüljék a göröngyös talajon mezítláb járást, mert míg egészséges talp esetén jó hatású, a diabéteszes láb állapota tovább súlyosbodhat.

Ha az ízületi kopás a bokát is érintheti, akkor sem érdemes mezítláb járni. Ilyenkor ugyanis a meggyengült ízület kevésbé képes megfelelő helyzetben, stabilan tartani a lábat.

Kemény talajon akkor se járjunk mezítláb, ha egészséges a lábunk. A beton és a kő által okozott rázkódás ugyanis nem tesz jót sem lábfejünk, sem ízületeink, sem gerincünk egészségének!